Михаил Миков: Министър-председателят да направи персонални промени в кабинета заради ВВС

Окт 02, 2015 МОНТАНА Новини Избори 0 2734

Вината за идеята да се предоставя въздушното пространство и функцията еър полисинг на концесия е изцяло министъра на отбраната

„Вината за идеята да се предоставя въздушното пространство и функцията еър полисинг на концесия е изцяло министъра на отбраната”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков на пресконференция в Монтана. Той обясни, че трябва да е ясно, че има сключен договор, който не се реализира за ремонт на двигателите на самолетите. По думите му всичко това е станало на база на споразумение от 2011 година по време на управлението на ГЕРБ. „Когато сега се поставят въпроси, че цените били много по-високи, е малко смешно. Коментарите по отношение на цените не са верни, защото става дума за 10% възможно увеличение за целия период. Очевидно става въпрос за други интереси“, категоричен бе Миков. Той подчерта, че българските военни летци все повече губят тренинг, все по-малко летят, с което се поставя в опасност и техният живот, и способността на военновъздушните ни сили да осигуряват охраната на България. По думите му това е изключително важен въпрос и няма друго решение, освен друг министър да отговаря за него. „Този министър е приключен. Очевидно е, че той не може да се справи с тази отговорност“, категоричен бе Миков. Той обясни, че в последните дни се е доказало това, което се е случвало месеци, а обществото не знаеше. „Най-добре е министър- председателят да предложи персонални промени в Министерски съвет. В противен случай това означава, че и той одобрява случващото се във ВВС и в отбраната“, заяви лидерът на левицата.

Михаил Миков коментира, че на много места кампанията започва с купуване на гласове. Той съобщи, че идва информация от различни места за злоупотреби. „Като че ли напрежението около тези избори вади някои от купувачите много насветло или бездействието на органите, които трябва да се занимава с това. Ако така България прави изборите, то нейната демокрация определено е в упадък. Ако целта на изборите е само да се стигне до властта, за да се разпределят някакви пари, то те стават безсмислени“, коментира още той. По думите му правителството, органите на прокуратурата и на полицията в това отношение трябва да дават ежедневни доказателства пред гражданите. Миков заяви, че когато бъдат събрани нужните данни, ще бъде уведомена и обществеността за тези случаи и съответните органи.

Председателят на НС на БСП Михаил Миков и евродепутатът Илияна Йотова коментираха и проблема с бежанците и обединените усилия на БСП в България и в ЕС за справянето с него. Йотова заяви, че България е единствената държава, която не изпраща народни представители на общите дискусии в ЕП  по темата за бежанците. Тя предупреди, че октомври-ноември месец с началото на зимния период няма да се успокои  проблемът, а дори ще има пик. Йотова подчерта, че особено притеснително е, че няма единна политическа позиция за проблема с бежанците и едно се говори тук, пред българските граждани, а друго в ЕС.