Велизар Енчев към Ваня Григорова: Направихте сглобка с ГЕРБ в СОС, за да оглавите една комисия

Ваня Григорова подкрепя ли още Истанбулската конвенция?, попита Енчев

Кандидатът на „БСП за България” с директен въпрос към Ваня Григорова: „Бяхте „за” Истанбулската конвенция – днес „да” или „не” казвате? За да знаят избирателите, ако отидете в ЕП дали няма пак да обърнете позицията си, както направихте в СОС

„Когато се решава съдбовния въпрос за мира и войната в Европа и българските избиратели са изправени пред важен избор, всички ние трябва да отговорим на въпроса кой е за и против войната в Украйна. Вторият, станал особено актуален отново, след скандала с Евровизия е кой е за и против Истанбулската конвенция. Ясно и категорично”.

Това заяви Велизар Енчев, кандидат за евродепутат от „БСП за България” по време на предизборен дебат за бъдещето на Европа по телевизия Евроком.

Той започна с две новини, които по думите му антиевропейския характер на Европейската комисия, доминирана от ЕНП, която нарече европейска сглобка: Едната – че шефът на ЕНП Манфред Вебер заяви, че трябва да се въведе задължителна военна служба във всички страни от ЕС – разбирайте като подготовка за война с Русия, и че Европа трябва да бъде под ядрен чадър.

„Втората новина също е крайно неприятна за България – 27-те министри на икономиката на ЕС взеха решение, одобриха без да се ползва правото на вето, с квалифицирано мнозинство – пакта за миграция. Забележете как е гласувала България – подкрепила е пакта за миграция. Против са били Полша, Словакия, Унгария”, заяви Енчев.

„Това е големият въпрос – за или против тази война, за или против милитаризацията, за или против тезата за ядрен чадър и задължителна военна служба”, подчерта той, обръщайки се към Джамбазки. А към другия участник в дебата – Ваня Григорова, той директно постави въпроса за Истанбулската конвенция:

„Да” или „не”, г-жо Григорова на Истанбулската конвенция? Нека чуем Вашето „да” или „не”, тъй като позицията Ви за Истанбулската конвенция, не бих казал дори, че е размита - преди години вие стояхте зад Истанбулската конвенция, отстоявахте я. Това си е ваша позиция. Но, аз ви питам дали, отивайки в ЕП няма да промените своята позиция, както я променихте, когато влязохте в СОС и се прегърнахте със сглобката. А бяхте издигната от „БСП за България”, от „Левицата”, след което в местния парламент на София вие направихте точно обратното – заради една здравна комисия, за да я оглавите, направихте сглобка с ГЕРБ. Та, питам – ако отидете в ЕП, трябва да знаем – да или не за Истанбулската конвенция, за да не се получи същата еквилибристика и там. В този смисъл, въпросът ми е напълно коректен и аз очаквам – да или не”, обърна се към Григорова Велизар Енчев, но не получи отговор.

„Големият проблем ще настъпи, и той ще е по-голям и от всичко друго, когато Франция и Германия в лицето на Олаф Шолц и Макрон, успеят да наложат правото на отпадане на вето в ЕС. Това означава, че България се превръща не във второстепенна страна, в държава не на втора, а на четвърта дори, последна скорост”, категоричен бе Велизар Енчев. По думите му другата фундаментална криза е т.н. Зелена сделка, която всъщност води до унищожаването на въглищната и ядрената енергетика.

„Парадоксът и цинизмът на ЕК, доминирана от десните партии, е, че Германия си отваря въглищните централи, във Франция се отваря все повече и повече ядрената енергетика, а в България се прави точно обратното. Ето, тези дни разбираме, че в АЕЦ „Белене” отиват американски експерти, и забележете и украински ядрени енергетици, за да видят площадката на АЕЦ Белене – американците да видят дали могат да я ползват, а украинците да видят двата ядрени реактора, които трябва да им подарим, ако разбира се, се случи тази вредна за България сделка”, посочи кандидатът за евродепутат от „БСП за България”.

„Когато говорим за Зелената сделка трябва винаги да гледаме през българския интерес – а той не е затриване на въглищните централи и българската енергетика”, категоричен бе Енчев.

В разговора за мигрантите: Европа не трябва да руши своите граници, да се отказва от своите християнски ценности и стане приемно семейство на милиони мигранти от Африка И Азия.

За Македония: Велизар Енчев припомни двата, по думите му недалновидни акта – договора за приятелство с Македония, подписан на 1 август 2017 г. от правителството на Борисов с цел да пусне Македония в северноатлантическия пакт и приемането на плана „Макрон” от сглобката, дал на практика зелена улица на Македония да влезе в ЕС. „За да бъда оптимист по македонската тема след всичко това, ще кажа: Трябва да има ново управление на България и ново представителство на България в Европейския съюз”.