Стоян Мирчев: През последната година само БСП постигна нещо положително за българските граждани

Мар 23, 2023 Новини Избори 0 899

23.03.2023 г.

“През последната една година БСП е единствената партия, която е постигнала нещо положително за българските граждани. Не успяхме за всички и не е в мащабите, в които искахме, но нямахме нужното мнозинство. Въпреки това, направихме крачка към преизчисляването на всички пенсии, направихме много и за младите родители. Надяваме се да получим по-голяма подкрепа, за да продължим всичко това.” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” в Монтана Стоян Мирчев в предаването “Предизборно студио” на БСТВ. 

Зад изтеклия доклад на министъра на финансите, в който се твърди, че държавата е пред фалит, Мирчев видя скрита цел. “Сегашният министър на финансите беше дясната ръка на Владислав Горанов, когато той беше финансов министър в кабинета на Борисов. Целта е ясна - да се стресира българското общество и то да приеме нуждата от теглене на нов заем. И този заем след това много бързо да изчезне без да има никакъв положителен ефект върху българските граждани. Загатна се и за орязване на пенсии, което от БСП няма да позволим”, обясни Стоян Мирчев.

Той отбеляза, че в момента в държавната администрация се връщат кадри на ГЕРБ, които са били отстранени заради корупция. По неговите думи всичко е свързано и напомни, че ключови фигури, които са участвали в падането на редовния кабинет,  са оставени в служебния кабинет и даде пример с бившия редовен министър на външните работи, който в момента е в кабинета на министъра на отбраната - дясната ръка на президента Радев.   

Кандидатът за народен представител от “БСП за България” отбеляза също така, че откакто управляват служебни правителства, на границата се е спряло да се хващат наркотици от митницата, а е всеизвестно, че България е един от основните коридори за внос на определени наркотични вещества на територията на Западна Европа. 

Стоян Мирчев коментира, че в момента има голям натиск от страна на министъра на икономиката да се осъществи инвестицията за изграждане на фотоволтаичен парк на язовир “Огоста”, включително като се търсят начини да се заобиколи закона. “Там не могат да бъдат поставени такива панели, защото този язовир е един от най-големите и е обект на националната ни сигурност. Не се знае какъв ще е ефектът върху флората и фауната от тази инвестиция, а икономическият ефект за българите ще е минимален, защото немският инвеститор ще произвежда евтин ток, който ще изнася за немския пазар. Инвестиционният план предвижда да се създадат 300 работни места, но това е само до изграждането му и не е уточнено дали това няма да са външи експерти, а след това там ще работят само 9 души. Така че положителният ефект за хората от Монтана е минимален, докато рисковете може да са сериозни”, обясни Мирчев.  

Според него държавата трябва да инвестира нужните 30 млн. лв., за да се ремонтира язовирната стена, да се възстанови  водоснабдяването и напояването и да започнат там да се отглеждат български плодове и зеленчуци. 

“Само БСП има план за Северозапада. Други партии се опитват да ни го крадат, но са в много начален етап на преписване”, заяви Стоян Мирчев. 

По неговите думи икономическите неравенства са много големи в Монтана и заради икономическата реалност там, много хора са принудени да продават гласа си, за да оцеляват. “На среща с министъра на вътрешните работи сигнализирахме за големите купувачи на гласове в региона и че се готви фалшифицирането на над 20 000 гласа. Оттам ни увериха, че ще направят всички възможно да запазят честността на вота. Трябва да върнем надеждата на монтанчани. Върнем ли я, те ще започнат да ни чуват какво им предлагаме и какво можем да направим за тях в областта на здравеопазването, образованието, икономиката и всичко останало”, заяви Мирчев. 

“Ако ГЕРБ и ПП-ДБ съставят правителство, те ще демонтират Паметника на Съветската армия. В редовното правителство БСП беше и може да продължи да бъде спирачка такива безумия да се случват. Ако българските граждани милият за България и за запазване на историческата памет, изборът е да гласуват за “БСП за България” с номер 1 в бюлетина”, категоричен бе социалистът.