Стоян Мирчев: БСП е за траен мир в Украйна, България може да го инициира

07.03.2023 г.

"БСП е за мирно решение на конфликта в Украйна. България може да бъде гласът на разума и инициатор на политика за траен мир. Но това не може да се случи, ако ние продължаваме да поддържаме политиката на санкции и изпращане на оръжия, които задълбочават кризата, а не я решават." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Монтана Стоян Мирчев, който се срещна с граждани от клуб "Русофили" в областния град.

На срещата бяха припомнени дълбоките исторически и културни връзки на българския и руския народ и участващите се обединиха около тезата, че България не трябва да бъде въвличана в "тази братоубийствена война".

Мирчев обсъди с присъстващите проблемите на региона, свързани с ширещата се бедност, екологичния риск около намерението на служебното правителство да строи фотоволтаичен парк в язовир "Огоста", както и липсата на адекватен транспорт между селата.

Социалистът припомни, че БСП е обявила действията на министър Стоянов спрямо язовира като заплаха за националната сигурност и е подала сигнал срещу него. Той увери, че това е кауза, която той и парламентарната група на левицата ще защитават в 49-ото НС с всички възможни средства.

"БСП има план за Северозапада и за всички изоставащи региони на България. Увеличаващите се неравенства са проблем, решаването на който сме заложили на челно място в нашата програма", подчерта Стоян Мирчев.

Тема на разговор беше и масовото купуване на гласове в областта, което е станало по времето на миналата кампания и за което кандидат-депутатите от БСП тогава са многократно алармирали. Присъстващите призоваха служебното правителство да положи всички усилия да осигури честността на изборите, което е и неговата основна функция по закон.