Анастасова пред избиратели в Лом и Брусарци: БСП има десет спешни решения за първите 100 дни на управлението

Сеп 19, 2022 МОНТАНА Новини Избори 0 872

19.09.2022 г.

Водачът на листата на „БСП за България” в 12 МИР – Монтана Ирена Анастасова, заедно с Красимир Иванов и Тотка Рибагина - кандидати за народни представители, в продължение на два дни се срещнаха с десетки хора в Лом, Сталийска махала и Брусарци. В разговорите беше оценено постигнатото от БСП в управлението в грижата за младите хора, децата, възрастните, както и приоритетите в предизборната програма на БСП.

Притесненията на всички са високата инфлация, галопиращите цени, както на стоките и услугите, така и на енергоносителите. Ирена Анастасова обясни предложените на БСП за 10 спешни решения за първите 100 дни на управлението, които са в подкрепа на семействата, децата, младите, работниците, пенсионерите и икономиката:

  • Да се наложи таван на цените на  вода, парно, газ.
  • Да се изземат свръх печалбите на енергийните дружества и да се преразпределят справедливо на домакинства и фирми.
  • Училища, болници, общини да се върнат на регулирания пазар на енергия.
  • Да продължи подкрепата на бизнеса за тока.
  • Да се увеличи минималната работна заплата на половината от средната.
  • Да се въведе необлагаем минимум на размера на прага на бедността. 
  • Да се въведат безплатни лекарства за деца до 14 г. 
  • Да се осигурят безплатни учебници до 12 клас.
  • Да се приеме определението за енергийно и водно бедни и да им се отпусне социална подкрепа.
  • Да се преизчислят пенсиите и да се увеличи вдовишката надбавка.

Тези предложения получиха пълна подкрепа от гражданите.

Като особено важни и нетърпящи отлагане въпроси, те посочиха създаването на Национален фонд за подкрепа на Северозапада и реформите в правосъдието,

здравеопазването и образованието. Както сподели след срещите Анастасова: „хората искат работещ парламент, работещо правителство, което да предприеме тези мерки и да им даде сигурност. И нещо друго - почти всеки разговор завършваше с тревога във връзка с предстоящите избори - хората обясняваха как купуването на гласове вече е започнало. В малките населени места всичко се знае - кой прави списъците, кой раздава парите, къде се случва това.“

На присъстващите на срещите Анастасова категорично заяви: „Обещавам, че ще сигнализирам органите на реда в областта, въпреки че няма как всички да знаят тези факти, а отговорните институции да не ги знаят. Просто трябва да си свършат работата“, посочи тя.