Ирена Анастасова към учениците: Вие сте смисълът на нашите усилия и нашата мисъл за бъдещето на България

Сеп 14, 2022 МОНТАНА Новини Избори 0 901

14.09.2022 г.

„Отново е 15 септември – началото на новата учебна година! Ден светъл и радостен, ден на повтарящото се ново начало, ден на усмивки и притеснения. По традиция, в този ден, ще се произнесат много мили и красиви думи, но усещането за проблемите в образованието остава.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Монтана и председател на Комисията по образованието и науката в 47-то Народно събрание Ирена Анастасова в навечерието на първия учебен ден.

По думите ѝ училището продължава да възпроизвежда социално неравенство по вина на държавата: в резултат на бедността; в резултат на неефективни мерки; в резултат на растяща диференциация на училищата. „Вече говорим не просто за достъп до образование, а за достъп до качествено образование за всяко българско дете и това е най-тежкия проблем за образователната ни система“, смята социалистът. Според Анастасова в последните години заплатите на учителите се увеличават, но това не променя факта, че увеличението е трябвало да се случи много преди това.

„Отпускат се средства за ремонти, но още много български училища са с материална среда, която е далеч от съвременните изисквания. Има средства за квалификацията на учителите, но в много случаи нейното качество е съмнително. Административната тежест върху учителите и ръководствата на училищата не намалява. Българското училище и българският учител продължават да се товарят с несвойствени функции“, каза още Анастасова.

Според кандидата за народен представител са необходими промени в ЗПУО, защото повечето от направените такива – по-скоро легитимират действията на МОН, отколкото да помагат на практиката в училищата. „Сериозни промени са необходими в дейността на институциите, отговорни за обхвата но децата в училище, защото не може тази отговорност да е само на училището“, допълни тя.

В навечерието на първия учебен ден Ирена Анастасова се обърна към учениците с думите: „Вие сте смисълът на нашите усилия и вие сте нашата мисъл за бъдещето на България! Бъдете здрави и упорити! Нека всеки от вас работи всеотдайно и заедно със своите учители да постигате отлични резултати в учебната подготовка! Помнете, че пътят към знанието не е лек, но само чрез него се постига просперитет и свобода“, заключи тя.