БСП за България представи листата си за Монтана

11.10.2021 г.

БСП за България представи листата си за 12-и МИР Монтана за предстоящите избори на народни представители на 14 ноември 2021. Водач на листата е Ирена Анастасова. Завършила е философия в Софийския университет със специализация по социология. Дълги години е директор на едно от най-популярните училища в столицата – 125-о СОУ „Проф. Боян Пенев“ в кв. „Младост“. 

Щастлива съм, че с решение на НС на БСП бях определена за водач на листата на Коалиция „БСП за България” в 12 МИР – Монтана. Това е моят роден град, моят роден край! Тук получих основите на моят живот – завърших средното си образование в едно прекрасно училище – ПМПГ „Св. Климент Охридски”. И до днес съм с огромно уважение и искрена признателност към моите учители, които ми дадоха стабилна основа от знания и умения. В годините назад, тук ме връщат приятели, съученици, моето семейство – брат ми, който живее и работи тук, семейството на съпруга ми„, каза Ирена Анастасова.

Тя добави, че като народен представител винаги е следяла активно проблемите в региона и заедно с колегите от нейната парламентарна група са се старали да помагат за решаването им.

БСП предприе реални стъпки за конкретна помощ от държавата, защото общините тук няма как да се справят сами с проблемите, трупани три десетилетия. За годините на прехода населението на областта е намаляло официално с повече от 50 000 души. Доходите на хората са значително под средното за страната. Качеството на образованието пада. Хроничен е недостигът на лекари.  За област Монтана с особена острота са проблемите с липса на транспорт по селата; липсата на вода в някои села, особено в летните месеци; невъзможност на лични лекари да посещават пациентите в селата; липсата на кадри за бизнеса; проблемите с язовир „Огоста”. Това са част от причините, поради които след  Националната гражданска инициатива „За създаване на Държавен инвестиционен фонд Северозапад в Бюджет 2020” внесохме в 44-то Народно събрание проектозакон за създаване на такъв фонд. С него, чрез конкретни мерки, целим траен икономически растеж на региона, образование – съобразно нуждите на региона и бизнеса, спиране на демографския срив. За съжаление този закон не беше приет. Основната ни задача, като представители на региона, в следващото Народно събрание ще бъде тази – да бъде приет този законопроект„, добави още водачът на листата.

Ето и цялата листа:

  1. Ирена Анастасова – родена в Монтана, завършила ПМГ в града, а след това философия в Софийски университет, специализирала социология и организация и управление на образованието. Дълги години е директор на 125 СОУ в София, общински съветник от БСП в София, народен представител в 42, 44, 45 и 46 НС.
  2. Д-р Илиян Тимчев –  лекар от Берковица, завършил Медицински университет в Плевен, специалност спешна медицина, бил е общински съветник, председател на ОбС Берковица и народен представител в 42-то и 44-то НС.
  3. Огняна Найденова – старши учител в ПГ “Найден Геров” в Лом. Завършила английска филология в Шуменски университет. Председател на Обединението на жените в БСП в Лом.
  4. Десислава Венциславова – магистър по българска филология и публична администрация, читалищен секретар в читалището в с. Медковец, има опит и като журналист и преподавател. Специализирала “Организация и управление на читалищната дейност”.
  5. Мирослав Марков – завършил счетоводство и контрол в СА в Свищов и право във ВТУ, бил е ръководител на банкови институции, в момента развива собствен бизнес, общински съветник в Монтана
  6. Георги Ангелов – завършил НСА, треньор и съдия по водна топка и педагог физическо възпитание, общински съветник във Вършец
  7. Галя Рачкова – завършила Шуменски университет – магистър по българска филология,  зам.-директор на Второ ОУ “Ив. Вазов” – гр. Вълчедръм
  8. Теодора Тодорова – завършила бизнес администрация в Германия, работи като мениджър търговия и логистика в голяма земеделска фирма в Монтана.
  9. Евелина Борисова – магистър по счетоводство, работи като счетоводител в частна фирма, председател на МО на БСП-Монтана
  10. Петър Петров – магистър по маркетинг и мениджмънт, заемал е длъжности директор на ОД “Земеделие”, зам.-областен управител, в момента работи в частна фирма. Коалиционен партньор от АБВ.