Атанас Костадинов: Изпариха се всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото, ние сме носители на промяната

Юли 29, 2021 Новини БСП в медиите 0 1812

Още в първата седмица на 46-ото Народно събрание БСП входира предложения за 5 законопроекта, касаещи най-важните приоритети за България

„Тази агресия, на която сме свидетели в последните дни от страна на лидера на ГЕРБ и това съчетание между уплах, агресия и наглост, която продължава, е акордът на финала на модела на управление на Бойко Борисов. Далеч съм от мисълта, че цялата политическа партия ГЕРБ е подвластна на такива настроения и съм съгласен, че ако намерят сили да станат някога партия, а не клуб по интереси, вероятно биха имали място в политическия живот. По-важното е друго, че близо 80% от българските граждани категорично не желаят да живеят в модела, който битуваше през последните 12 години, коментира за зрителите на предаването „Лява политика“, Атанас Костадинов, народен представител от „БСП за България“. Той добави, че важното в момента е, че всички мантри за това, че БСП е партия на статуквото, са се изпарили още в хода на преговорите през последните дни. Според Костадинов, трябва ясно да се изговаря, че без БСП няма да може да се сложи началото на края на този модел на управление на ГЕРБ, който всички искат да заличат.

Какви са предизвикателствата и има ли криза на легитимността, разясни народния представител Атанас Костадинов. „Политическата система като цяло е изправена пред много сериозни предизвикателства в това число и ситуацията за ИТН е сложна. Но виждаме един коренно различен подход и една коренно различна рамка в сравнение с предишното Народно събрание, в сравнение с първоначалното им изявление за един кабинет, който не бяха комуникирали с никого. Категорично има криза на легитимността, когато е толкова нисък процентът на гласуващите, когато най-голямата парламентарна група е с 65 гласа, когато т. нар. „партии на протеста“ сами не могат да сформират кабинет, очевидно е поставена под въпрос легитимността на политиката като цяло. Това според мен колегите от ИТН са го разбрали и аз приветствам стартирането на едни преговори, които първо са добри като тон, освен това са отворени и публични и четвърто се оказа, че разговорите между групите са доста задълбочени и експертни.“

Костадинов изрази мнение, че има нещо добро в това, че няма да се върви към коалиционни кабинети и коалиционни правителства. А що се отнася до суверенът, той се е произнесъл категорично за това, че пътят към стабилността в държавата е в диалога и обединяването около най-важните каузи. Според Костадинов е дошло времето, в което диалогът ще се върне в парламента, което е и най-логичното нещо за една парламентарна република. Това може би изглежда странно за голяма част от хората, които са свикнали да гледат на народните представители като безгласни свидетели на всичко, което се случва в държавата.  

„Политическата и социално-икономическата криза, в която сме живели 12 години, до такава степен е проникнала и е кристализирала в множество държавни структури, в политически формации, че ние действително не можем да си представим, че най-естественото нещо е в това да си говорим. Завръщането на нормализацията в политиката и във всички нива на държавата ни се вижда странно, заяви Костадинов.

Още в първата седмица на 46-ото Народно събрание, парламентарната група на „БСП за България“ е входирала предложения за 5 законопроекта, касаещи най-важните приоритети на българските граждани, свързани с повишаване на доходите и жизнения стандарт, здравеопазването и прекратяването на корупционните практики, намаляване на безработицата, икономическо възстановяване и растеж и повишаване на пенсиите.

Народният представител Атанас Костадинов, който е и член на Националния съвет на БСП, не пропусна да направи коментар за последния пленум на социалистите. Според него е важно да се отчете всяко мнение, всеки да каже какви са му грешките и да се върви напред. Костадинов изрази мнение, че такъв катарзистичен момент винаги е необходим, за да може след като е изказано всичко, оттук нататък приоритет да бъде адекватното участие на БСП в политическия процес и да се върви към точка на равновесие в партията и в държавата.