Невена Петрова: Основният приоритет в програмата на БСП е борбата с бедността и неравенствата

Юли 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 1222

В следващото Народно събрание без БСП няма да може да се сформира правителство

„Основният приоритет в програмата на БСП е борбата с бедността и неравенствата. Акцентите са много силни като има мерки, които са за всяка група от населението. От обиколките по време на кампанията констатирам, че това действително е най-големият проблем, който трябва да бъде спешно решен, тъй като касае и демографската криза, в която се намира страната ни. А ако тя не бъде решена, няма да има население след това, което да спасяваме и развиваме. Така че социалната политика на БСП е много силна, тя касае първо възрастните хора. Както предложихме в и предишния парламент, сега ще настояваме за преизчисляване на пенсиите, което е дългоочаквано решение.“ Това заяви кандидатът за депутат от листата на коалиция “БСП за България“ в 12 МИР Монтана Невена Петрова в ефира на БНТ като допълни, че БСП има и отделен Закон за възрастните хора.

В предаването “Денят започва“ тя призова младите хора да се запознаят с програмата на левицата, в която ще видят, че има изключително много мерки, които ги засягат.

По време на срещите си в региона Невена Петрова констатира, че хората имат много проблеми и ограничени права: „Отново става въпрос за неравенства, свързани с достъп до административни и социални услуги. Така че ние ще се борим предимно на тази основа.“ Тя обясни, че има неравенство в правилата, в които се разпределят социалните помощи, достъпът до социален асистент и до лекар, снабдяване с дърва и други. „Трябва да има по-сериозни граждански инициативи и по-сериозна гражданска подкрепа за помощ на тези хора, които не успяват да получат услугите, на които имат право“, каза още тя.

На въпроса има ли достатъчно средства, за да се покрият всички нужди и желания, Невена Петрова отговори така: „Аз смятам, че ще има пари в бюджета, защото досега има констатиран излишък от 2-3 милиарда лева, а социалната програма на БСП е горе долу изчислена колкото тази сума. Отделно предстои да получим допълнително финансиране от Плана за възстановяване и развитие, а има и доста европейски помощи, които са насочени към социална политика, но досега не са използвани в максимално голяма степен.“

Петрова обясни, че социалната политика на БСП не е насочена само към допълнителни доходи, а и реално стимулиране на това хората да могат да поемат инициатива и да се развие малкият и среден бизнес. „Ако има достатъчно разговори и се формират местни граждански инициативи това ще стане възможно. Става въпрос за насочена политика за преквалификация на хората в активна възраст и промени в образованието, които да служат на бизнеса, който да бъде развиван на регионално ниво.“

„В 46-ия парламент се надяваме да има по-малко платен и контролиран вот, така че хората, които действително припознават нашите идеи и биха желали да се формира едно истинско гражданско общество със зачитане на правата, да може да се случи. Надяваме се, че със срещите из цялата страна ще успеем да събудим това съзнание“, коментира Невена Петрова. Тя допълни, че в следващото Народно събрание без БСП няма да може да се сформира правителство.

Твърдението, че БСП е сред изолираните партии, кандидатът за депутат от БСП коментира така: „Това е една атака, която е доста нечестна, защото БСП не е партия на статуквото, а винаги е била в опозиция на досегашния режим. С инициативите, които поемаме, доказваме на хората, че действително нашата политика е обърната към тях, с грижа за тях.“ По думите на Петрова лицата, в новите формации въобще не са нови, а вече до голяма степен са участвали в политиката, срещу която сега се борим.  

„Моят личен избор да се присъединя към БСП е, че е една много демократична партия, с изградена структура и избора на кадрите, които продължават да се развиват в политиката, имат подкрепа на местните организации и на ръководните органи. Тази партия съществува независимо кой е лидерът й, докато има много партии, които са формирани само около персонажа на един човек“, сподели Невена Петрова.

Тя смята, че е важно да се обедини цялото ляво пространство и хората, които имат допирни точки в основните приоритети, трябва да работят заедно. „Обединението продължава. БСП е с най-голяма подкрепа и смятам, че всички по-малки партии трябва да влязат в тази коалиция, ако действително имат желание да участват във властта и реалните промени в обществото.“