Невена Петрова: Политиката трябва да работи за обществения интерес, който е различен от интереса на частните корпорации

БСП дава шанс на младите лица, които желаят да се включат в политическия живот

„В нашата партия провеждаме много активна кампания, която цели да обгърне максималния брой населени места в област Монтана, така че привилегироваме разговорите с хора, които на място ни споделят своите грижи и очаквания. Моето виждане в днешно време политикът трябва да гледа през погледа на хората, така че да може да се възстанови доверието в политиката и държавните институции.“ Това заяви кандидатът за народен представител от листата в Монтана на коалиция “БСП за България“ Невена Петрова в ефира на Евроком.

Много от проектите, които Невена Петрова има, и които смята да реализира с подкрепата на БСП, са продиктувани от образованието й в Париж: „Заминах за Франция с твърдата мисъл, че ще се занимавам с политика и дипломация. 6 години учих там и завърших Института по политически науки, който е най-престижното училище за хора, които искат да работят в администрация и за ползи от обществен интерес.“ По думите й заминава да учи в чужбина с ясната идея, че това ще и даде допълнителна перспектива, тъй като в България все още няма школа по политически науки, която да подготвя бъдещите кадри. „Това, което са ни учили там, е че политиката работи за обществения интерес и той е различен от интереса на частните корпорации“, каза още тя.

Като едно от новите и млади лица в листите на левицата, Невена Петрова заяви, че БСП дава шанс на хора като нея, които желаят да се включат на този етап: „Сега сме във времена, в които промяната е абсолютно необходима и така и аз осъзнах, че е време да изляза от сферата на частния сектор“, обясни тя.

Кандидатът за народен представител от листите на “БСП за България“ коментира и част от трудностите, с които повечето земеделски производители се сблъскват в областта, а именно борбата за равенство пред възможностите за помощ от държавата през фондовете и за малките земеделски производители: „Усещането е, че тези субсидии, които се получават и възможности за финансиране от програмите, са по-скоро насочени към по-едрите земеделски производители. Моето желание е във всички сектори, в които има интерес, да се изградят групи като граждански инициативни комитети, в които самите хора да направят предложение за развитие и след това ние като политици да поемем тези предложения и да направят така, че да могат да се реализират“, обясни Невена Петрова. Като конкретен пример тя даде хората от община Чипровци, които са особено притеснени, че гората  момента се изсича, а в същото време няма програма за залесяване. След това няма вода, екопътеката не може да се ползва, няма кой да я почисти, достъпът до чипровския водопад е ограничен.

Като производител на лавандула, вишни и череши тя посочи и някои от затрудненията в секторите: „Липсата на работна ръка, това е изключително голям проблем, а след това са ниските изкупни цени. Черешите се изкупуват на 80ст. за килограм, а знаете колко стигат на пазара. И тук трябва да се зададе правилният въпрос, а именно защо приходите да остават при прекупвачите, а не се разпределят по по-справедлив начин по веригата.“ В тази връзка Невена Петрова обясни едно от предложенията си, а именно да се направят магазини, в които да се предлага продукцията от региона, които да не търсят доходност, да се даде една платформа, така че родните производители поне в България да изкарват пари. „Всичко това е напълно възможно, тъй като в платформата на БСП е заложено създаването на социални предприятия“, допълни още тя.

„През 2020г. под линията на бедността живеят 24% от населението и на тези хора трябва да се помага, а за област Монтана процентът е доста по-висок. Аз се учудвам как толкова важни теми не са приоритетни. За мен абсолютния приоритет за България е борбата с бедността, като трябва да се намерят решения за това как да се увеличи качеството на живот, как да се увеличат доходите и как да се стимулират местните инициативи, а не да чакаме да дойдат чуждестранни инвеститори“, коментира Невена Петрова.