Атанас Костадинов: Всеки глас доверие за БСП е категорично „за“ моделът ГЕРБ да спре да съществува

От БСП инициираха в Монтана създаването на Фонд за развитие на Северозапада

"Аз и моите колеги живеем с чувството за постоянен дълг, че може да се прави повече, за да става положението все по-добре и хората да живеят като нормални хора. Загрижени сме за това, което се случи през тези четири години и какво предстои да се случи през следващите четири", каза депутатът от БСП Атанас Костадинов в предаването „Думата е ваша“ по БСТВ.

"Не трябват много доказателства, за да се разбере, че неолибералният модел е пълен провал в световен мащаб. В световен план кризата е много сериозна. Този модел на управление, който 12 години вече е налаган като огромна лупа, надвиснала над страната ни в България увеличава стократно негативните ефекти на световната икономика и социални проблеми", категоричен е Костадинов, който е с експертизата на социолог. Депутатът сподели, че се гордее с това, че никога през тези четири години от БСП не направиха компромис с това да казват истината, да се борят докрай, въпреки че почти нищо от предложенията на социалистите не беше прието в парламента през мандата, който изтича.

"Отстоявахме, че министър-председателят трябва да се отчита периодично пред парламента. Като министър-председател Бойко Борисов е идвал десетина пъти за четири години“, уточни Атанас Костадинов.

На въпроса кога за последно беше в парламента Бойко Борисов, депутатът бе откровен: „Хващате ме неподготвен, аз наистина не помня, дори съм забравил. Стигнахме до абсурда самото управляващо мнозинство да бламира предложение на Караянчева да дойде той в парламента - управляващото мнозинство гласува против, не допуска министър-председателя в сградата".

Депутатът заяви открито: "Никога не сме криели истината и винаги сме казвали високо и ясно своето мнение по въпроса с тайната приватизация на ЧЕЗ, нито по отношение на бъдещето на АЕЦ „Белене“, нито за проблемите със замърсяването на водата в Хасково, нито за безводието в Перник и други региони."

Като кандидат за народен представител от БСП за 45-то Народно събрание Костадинов сподели: "Девизът ми за изборите тази година е същият като посланието, което имахме през 2017-та година, тогава с него станахме първа политическа сила в Монтана: "Справедливост за хората и развитие на региона". Искаме отново справедливост за хората и развитие на Северозапада, защото абсолютно нищо, за което се борихме тези четири години управляващите не промениха, така че да има базисна справедливост и някакво развитие за хората от Северозапада".

"Когато експлоатираш хората и подценяваш техния труд, и умишлено ги държиш в бедност за да ги контролираш, то тогава ти извършваш престъпление срещу народа си. Над 7 000 души си разпределят 8 милиарда лева като дивиденти, докато повече от 1 милион човека получават по-малко от 2 евро на час. Увеличавайки разходите и финансовия дефицит в бюджета, ти залагаш бъдещето на нацията и ги правиш заложници на абсурдна политика. Лоши икономически показатели, бедност и на върха на това е корупцията - това е моделът на ГЕРБ", изтъкна депутатът.

На въпрос за това какви са надеждите за промяна, която очевидно настъпва, Атанас Костадинов посочи: "Изключително много стратегии бяха създадени за развитие на Северозапада, все повече си мисля, че те се правят с единствената цел да не се случи нищо. Демографският проблем е най-жестокият и комплексен проблем, той е синтетичен от доста други проблеми - икономически, образователни, социални, културни. Именно по тази причина инициирахме с другарите от Монтана създаването на фонд за развитие на Северозапада, за нас е ясно, че ако няма фонд за развитие, каквито и стратегии да има, нищо няма да се случи. Затова ние предложихме да бъде с 500 милиона лева капитал, който да подкрепи образователната инфраструктура, да създава работни места, да подпомага ценни за северозапада производства и икономически сектори. Няма да спрем да настояваме за това."

Запитан дали има ли друга партия, освен БСП, която може да победи ГЕРБ и да състави правителство, кандидатът за депутат обяви: "По степен на провеждане на демократични практики България е далеч в класацията на демократичните страни и това е така, защото много от политическите страни са под тоталния контрол на управляващите. Те са зависими във корупционен, властови и личностен план, те са патерици на партия ГЕРБ. Всеки глас, разпилян за някакви други политически аватари, е глас, за да продължи моделът на ГЕРБ. Всеки глас с доверие към посока на БСП е категорично за този модел да спре да съществува. Няма да направим компромиси със срутището ГЕРБ."