Емил Райнов: Крахът в здравеопазването е тотален

Янр 24, 2016 Новини БСП в медиите 0 1272

Ежедневно българските граждани се сблъскват със затруднения достъп до здравеопазване

„Ежедневно българските граждани се сблъскват със затруднения достъп до здравеопазване, листите за чакащи, невъзможността да си доплатят за необходимите лекарства или здравни услуги. Затова ние сме категорични, че крахът в здравеопазването през последната година при това ръководство на министерството е тотален”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов в ефира на БНР. Той добави, че  този провал е станал още по-ясен с промените в законите за здравното осигуряване и лечебните заведения.  

Райнов бе категоричен, че напълно логично е след като БСП дадоха тези два закона на КС, да пристъпят към следващата стъпка – вот на недоверие за политиката в сферата на здравеопазването.  „Освен това, всеки българин, който има нужда да се лекува, заделя 55% лични средства, за да може да го направи и това е по данни на Световната банка”, обясни народният представител. Той заяви, че Министерство на здравеопазването не прави нищо, за да улесни достъпа на хората, които не могат да отделят тези пари от бюджета си, а напротив. По думите му с разделянето на здравеопазването на два пакета и регламентирането, че личният лекар може да даде чак след два месеца направление за специалист  затрудняват този достъп. 

Народният представител добави още, че казусът за ваксините не е основен и водещ за внасянето на вота на недоверие, по думите му, това, че нещата са съвпаднали е по вина на министерството.

„Ние започнахме подготовката за вота заедно с ДПС, очакваме и БДЦ да се присъедини към нас, но сме отворени и към независимите депутати и тези, които декларират, че ще бъдат опозиция на управляващите”, каза още социалистът. Той изрази надеждата си, че този път представителите на ГЕРБ в парламента ще се включат в дискусиите.