Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана 

24.01.2022г.

Заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана. По-рано през януари тя се срещна с хората в общините Вършец, Чипровци и Георги Дамяново. 

“Ние сме социалният стълб в правителството и най-вече по това хората ще съдят за нас. Един от най-силните изразители на този социален вектор е политиката по доходите. В следствие на кризите, бедността и неравенствата се увеличават. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните. Правителството предприе мерки за компенсации, но те не са достатъчни. Инфлацията, резкият скок изяждат доходите. Затова, ние сме особено доволни от постигнатото в бюджета за социалната сфера – 20 млрд лева, което е повече от 30% увеличение в сравнение с 2021г. Благодарение на усилията на министрите на БСП и ,разбира се, благодарение на министъра на финансите, който прие нашите предложения. Това не са просто числа.  Зад числата стоят основни политики на партията ни.

- Мечтаните от нас безплатни детски градини за всички деца, което предлагахме с всеки бюджет в 44 НС, са факт от  01.04.2022 г.,

- с 10% се увеличават парите за издръжката на детски градини и училища, с които ще се платят увеличените разходи за електро и топлоенергия, горива и вода.

- Децата в предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас  ще продължат за получават безплатни закуски, но с увеличен бюджет за това, за да бъде храната  по-качествена. 

- 6,5 мнл. лв. са заложени за транспорт на учениците от средищни училища и професионални гимназии в съседни населени места. Ще се закупят и нови училищни автобуси, за да не остане и едно дете без възможност да има достъп до образование.

- Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училище. И тази година учениците ще почиват безплатно на море, а бюджетът се увеличава и за тази мярка.

- С 15 млн. лв. се финансират физкултурни салони, спортни площадки в училище, в името на здравето на децата.

- Отново се повишават заплатите на учителите

- продължава дуалното обучение, но финансирано с нови 6,5 млн. лв. допълнително. 

- Разходите за образование от 5,6 млрд през 2021 – стават 6,4 млрд през 2022

Искам да кажа няколко думи за демографската политика – проблем, особено актуален за област Монтана. Демографията е и политика по доходите. Ето защо увеличаваме минималната заплата на 710 лв., както и майчинството през втората година. 

След последното преброяване стана ясно, че населението на областта е намаляло с над 34 000 души и от 148 098 души (преброяване 2011) сега е 114 – 115 000 човека. И това - За 10 години Това е огромен срив, заедно с Видин и Добрич. Проблемите на региона са кауза на БСП отдавна. Предприехме много инициативи, една от които беше искането за създаване на фонд „Северозапад” за подкрепа в развитието на нашия край. Надяваме се с актуализацията на бюджета през юни да започне работата по записаното в коалиционното споразумение – създаване на регионални програми в подкрепа на изоставащите региони. И не просто се надяваме –лично аз ще работя активно това да се случи.

В тази връзка – доволни сме от 30% ръст във финансирането на общините в новия бюджет, защото нашето разбиране е, че местната власт е основната власт в държавата.

2. По някои проблеми, които обобщих от проведените от мен до момента приемни в Монтана, Вършец, Чипровци и Георги Дамяново:

- Липса на транспорт – в много села, но и от Вършец до Монтана например;

- Цена и качеството на питейната вода – например в община Георги Дамяново

- Качество на доставката на електроенергия – повсеместно в селата

- Опитите на някои общински съвети да отдават и продават общинска собственост в ущърб на обществения интерес, какъвто е случаят с част от поликлиниката във Вършец например

Смятам, че увеличените бюджетни средства за общините ще помогнат за решаване на проблема с транспорта. Моя е грижата да отнеса този въпрос до областната администрация и да поискам съдействие, според компетентностите, а те имат такива, защото областният управител утвърждава транспортната схема.

И трети акцент

3. Състоянието на язовир Огоста

Знаете, че г-жа Нинова, като министър на икономиката и индустрията представи пред Народното събрание информация за състоянието на язовирите в страната. Няма да повтарям основните изводи. Знаете, че преведените през 2018 г. 500 млн. лева на Държавна консолидационна компания (ДКК) за ремонт на част от язовирите в страната са раздадени авансово. С тях е трябвало да се направи ремонт или реконструкция на 267 водоема, но само при 11 дейностите са приключили. Оказва се обаче, че само един от тези язовири е узаконен, а останалите Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) не ги е приела, като е установила, че те са незаконно ремонтирани. Язовир Огоста също е бил предвиден за ремонт през 2021 година, но това не е направено. Знаете, че през 2020 година Комисията по петициите в ЕП също разгледа този проблем и изиска становище от българските власти тогава, но проблемът до днес не е решен. В петък министър-председателят Петков заяви в Народното събрание: „Водният откос на язовира е неизправен. Стената не е бетонна, а е насипна. В този момент стената не застрашава хора, но нямаме право още един сезон да чакаме да продължава просмукването на вода в стената.” Това заяви пред медиите в Монтана зам.-председателят на БСП и секретар на парламентарната група на левицата Ирена Анастасова.