Ирена Анастасова: БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на средствата за образование и наука

Окт 20, 2021 Новини Избори 0 701

20.10.2021г.

"БСП ще настоява в Бюджет 2022 г. за увеличаване на средствата за образование и наука" Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листата на "БСП за България" в Монтана Ирена Анастасова по време на откриването на кампанията на левицата.  Тя подчерта, че всички сме свидетели, че сектор образование в последните 30 години е разрушаван бавно, методично, а предприетите реформи са били направени неграмотно, некомпетентно. По думите й можем да наречен реформа 2 неща - промяната на учебните планове и програми в средното образование, което се е случило 2000 г.-2001 г.и 2016 г., както и повишаването на заплатите на учителите в последните 3-4 години. "Нито едната, нито другата реформа доведоха до желаното. За 100 дни няма как да променим това, но можем да започнем промяната", категорична бе Анастасова.  Тя обясни, че това, което коалиция "БСП за България" предвижда като една от първите мерки в тази сфера би могло да бъде начало на една истинска реформа в системата на средното образование - преглед на всички учебни планове и програми, и на учебното съдържание. "Всички сме наясно какво учебно съдържание предлагаме на своите деца и внуци в момента - крайно несъобразено с възрастовите им особености. Това води до отказ от училище", подчерта водачът на левицата в Монтана. Тя поясни, че БСП ще сложи акцент върху учебните програми по български език и история. "Любовта към родината е това, върху което трябва да стъпи изграждането на нова България", каза още зам.-председателят на БСП.

Ирена Анастасова обясни, че в 46-то Народно събрание е  имало предложения от служебния кабинет за промени в Закона за предучилищно и училищно образование. Тя припомни, че левицата е  била категорично "за" и ще направи такова предложение и в 47-то Народно събрание. "В последните години сме свидетели на особен политически натиск към учителите от началници и служители на Регионални управления на образованието. Ще инициираме промени, с които да елиминираме възможността за това", заяви зам.-председателят на БСП.

Анастасова подчерта, че при гласуване на Бюджет 2022 г. БСП ще настоява за повишен дял в частта му за образование - 5%  за средно образование и 1% за наука и висше образование. По думите й от увеличенията на средствата в сектора до сега е постигнато само увеличение на учителските заплати, което дори е недостатъчно. Тя коментира, че в медиите се представят 3-4 училища като витрини. "Забравя се, че в 21 век в България все още има 150 училища с външни тоалетни в окаяно състояние, че в една трета от училищата (700-800 училища) няма физкултурни салони, че кабинетите по информационни технологии далеч не отговарят на изискванията", подчерта Анастасова.  По думите й са нужни  сериозни допълнителни средства, които да се инвестират в материалната база.  Тя подчерта, че картината във висшето образование не е по-добра, с изключение на 1-2 "оазиса", които са с по-специално отношение от досега управляващите.

Ирена Анастасова наблегна на това, че и културните институции са неглижирани. Според нея и помощите, както са били разпределени, са недостатъчни.  "Ще предложим разходите за развитие на българската култура да достигнат 1% от БВП", каза още тя. Като други предложения на левицата Анастасова посочи: разработване на нова методика за финансиране на държавните културни институти; възобновяване на работата по изготвяне и приемане на Национална стратегия за развитие на  българската култура; разработване на мерки за постигане на по-голяма свобода на медиите.