Атанас Костадинов: Бъдете сигурни, че идват нови времена - достойни времена за достойните хора, за Северозапада и за България!

06.04.2021г.

Първи коментар след вота в неделя, направи водачът на листата на „БСП за България“ Атанас Костадинов. Все още се очакват официалните резултати от ЦИК, но и сигурно, че Костадинов ще бъде народен представител в 45-тото НС. Тъй сподели в своя профил в социалната мрежа, че е редно както има ден за размисъл преди вота, така да има и ден за размисъл след изборите, „за да осъзнаеш какво се случва и се е случило, кой си, къде си, къде си тръгнал и как ще стигнеш“.

„Първо, очевидно социално-икономическата и политическата криза, в която е страната ни през последните години е доста по-голяма и не си даваме сметка за реалните и мащаби. В началото сме на един процес на дълбока промяна, на трансформация на досегашния политически модел. Всяка от партиите трябва да анализира това, което се случва, както и динамиката и реактивността на процесите - и да си направи своите заключения. Няма как резултатът на БСП в областта да ни удовлетворява, но си остава вътрешна тема по смисъла на това, което искам да кажа“, сподели Атанас Костадинов.

„Най-лесно е да се каже "България повече няма да е същата..." или "духа е изпуснат от бутилката", но какво обяснява това - нищо... През последните години винаги се питаме - кога ще свърши прехода, вече 30 години, живеем в преход, който като че ли не е завършил. Е, второ, мисля, че започва началото на края на политическия преход. За икономическия, социалния, културния преход темата е дълга и друга. Краят на политическия преход би трябвало да бъде очертан от нормализацията на политическия живот, явното отстояване на публичния интерес, изкарването на светло на всички частни и групови интереси, прозрачността в действията на политическия елит и т.н. Би трябвало. Вярвам, че започват тези дни и за България. Волята и стремежа към промяна ще бъдат водещи през следващите месеци, надявам се“, добави Костадинов. „Иначе, по резултатите, които се публикуват, виждам, че ГЕРБ в национален план са първа политическа сила. За съжаление, от перспективата на изборите тук, на местно ниво в 12 МИР, не мога да им честитя тази "победа" по две причини - да бъдеш на първо място и да победиш са две различни неща, и второ, изборите в неделя нямаха нищо общо със свободна изява на правото на глас, демократичен избор, изборни правила и практики. Десетките жалби и заведени искове са само една бледа илюстрация на това, какво се случва реално. Не искам никога повече в България да има подобни избори и вярвам, че това скоро ще стане възможно.“

В заключение Атанас Костадинов благодари на всички хора, които са ангажирани с изборния процес: „Благодарност и искрен поклон към всички онези хора, които в такава обстановка честно и почтено, съобразно закона и правилата отстояваха правото ни да проявим свободна воля и да гласуваме по съвест - техния труд е неоценим и е основа на вярата ми, че тези срамни страници за България ще бъдат скоро затворени. Една такава затворена страница е отворена нова врата към свободната воля и независимия избор. С голяма загриженост се обръщам и към всички онези достойни хора, които вече почти 48 часа се опитват да бранят законовото приключване на изборите в РИК Монтана - хаоса, изтощението и неуредиците, на които са подложени са изключително недостойна проява на всички онези, "организирали" този процес - и тук няма партийни разделения - на такова изпитание са подложени представителите на всички политически партии, членове на избирателни комисии. Дали е случайно, дали не, дали е от недомислие или просто толкова си можем - скоро ще стане ясно. Не се предавайте, не се отказвайте и бъдете сигурни, че идват нови, други времена - достойни времена за достойните хора, за Северозапада и за България!“