Eлена Йончева в Монтана: Журналистиката в България е в пълен колапс

На конференция в ЕП ще търсим начини да променим това

Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, продължава активния си диалог с гражданите в търсене на решения на проблемите на хората в България и от трибуната на ЕП. В тази връзка  бе проведена отворена среща-разговор с членовете на партийната организация на БСП в гр. Монтана и с. Георги Дамяново. На дискусията присъстваха областният председател на БСП в Монтана Пламен Младенов, секретартят  на ИБ на БСП Вяра Емилова и председателят на БСП в община Георги Дамяново Светослав Илиев.

Елена Йончева запозна своите събеседници с дейността си в ЕП като посочи основните направления, в които е съсредоточила своите усилия: „Знаете, че темата за борбата с корупцията представлява основна част от моята работа. Търсенето на общоевропейски решения, които да бъдат валидни за всички държави-членки, е от особено важно значение. Като български евродепутат работя в две основни насоки - повишаване на разбирането на европейските колеги за проблема, който има България, както и предлагане на конкретни мерки и политики, които да бъдат предприети на европейско ниво”, каза Йончева. Тя сподели, че е провела среща с ръководителя на новата Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, на която са обсъдили дебата за бъдещото на Европейската прокуратура. Според българския евродепутат борбата с корупцията на ниво ЕС не означава България да бъде сочена с пръст, а означава въвеждането на механизми, приложими във всички държави-членки, които да не позволяват европейските граждани в отделните страни да бъдат третирани различно.

Друга тема, на която Елена Йончева се спря бе свободата на медиите. Тя посочи, че ще използва всички възможни механизми, за да се бори по този въпрос. „Положението е много тежко в редица държави-членки и проблемът не може да се игнорира повече”, заяви тя и допълни: „Миналата седмица имах среща с отговорния по въпроса еврокомисар Вера Юрова, на която посочих, че сме изправени пред две заплахи: физическата сигурност на журналистите и свободата на медиите. Нека го кажа по-просто – в някои държави се убиват журналисти. Това се случва по най-бруталния и безпардонен начин – и това е в ЕС – недопустимо е. В други държави обаче е убита самата журналистика – бавно и систематично. Няма я. На журналистите не се разрешава да проверят, да разследват, да събират информация и най-вече да отразяват безпристрастно и обективно. Като журналист не мога да си затворя очите пред това”. Йончева посочи, че е предложила на Вера Юрова нов механизъм за мониторинг на медиите, който да позволява превантивна намеса на национално ниво, когато нещата излязат извън контрол.

В допълнение Елена Йончева обяви, че планира  провеждането на конференция в ЕП, посветена на медиите. В рамките на събитието ще има и отделен панел само за България – какво се случва и накъде отиваме. „Журналистиката в България, а и в някои други европейски държави, е в пълен колапс – основният въпрос не е само да анализираме причините за това. Основният въпрос е какво можем да направим, за да променим тази ситуация”, посочи тя.

Относно темата за миграцията, Елена Йончева заяви, че официално е била избрана за един от седемте евродепутати, които отговарят за законодателството в тази област. Тя обясни, че нейната конкретна задача ще бъде свързана с изграждането на новата европейска агенция за убежище – като Фронтекс и Европол, но в областта на миграцията и убежището. Тази агенция ще има мониторингова роля, така че да се гарантира, че отделните държави-членки предприемат необходимите действия и че няма слаби звена в ЕС.

„Работя и по линия на Общата европейска отбраната. В тази дейност съм една от двете жени, избрани за членове на новия комитет на ЕП за сигурност и отбрана. Това е много важна сфера, в която България има потенциал, но той не получава достатъчно подкрепа. А там са новите технологии, иновациите, новите работни места. В новата Многогодишна финансова рамка това направление е изведено като приоритетно с увеличено финансиране. В момента ми предстоят две мисии в Турция по темата”, посочи Елена Йончева.