Нинова за Бюджет 2016: Финансов срив, икономически застой и обедняване на хората

Дек 01, 2015 Новини БСП в медиите 0 29994

Управляващите посегнаха и на парите на майките с деца – бъдещето на страната

„Бюджет 2016 предлага финансов срив, икономически застой и обедняване на хората.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” по БНТ. По думите й бюджетът е първият в България, който се приема без нито едно изказване от страна на управляващите, или на министри от кабинета. „Мълчат, натискат копчетата като машини и няма никаква мисъл. Така се държат хора, които нямат аргументи”, категорична бе тя.

„Взима се нов дълг, средствата от Европа ще са по-малко през 2016 г., замразени доходи и социални плащания, при положение, че растат задълженията по осигурителните вноски, такси и данъци. Дори чухме мин.-председателят Бойко Борисов да поиска вдигането на данъци от кметовете по населени места”, коментира Нинова случващото се около бюджета.  Тя бе категорична, че един от най-съществените проблеми в държавата е безработицата. Според нея ако държавата инвестира в икономика, ще има работни места. Тя припомни създадения Инвестиционен фонд от 500 млн. лв., предназначени равномерно за общините, но правителството на Борисов ги е спрял. „Когато държавата инвестира в общините, реализират се проекти и се създават работни места", каза още народният представител. Като пример за индиректни стимули на икономиката в регионите тя посочи  националния план за заетост. „За догодина тези пари са замразени.  От всички безработни - официално около 400 000, а неофициално много повече,  само 6 000 ще си намерят работа. Според БСП това не е решение на проблема с безработицата”, категорична бе тя.

Управляващите посегнаха и на парите на майките с деца

Според Корнелия Нинова бъдещето на България – младите хора и семействата с деца, също са били ощетени с новия бюджет. „Взеха им от обезщетението за отглеждане на дете между една и две години, при положение, че демографската криза е проблем номер едно. От бъдещите майки сега се взема повече като осигурителна вноска, а майчинството се замразява,  държавата не ти помага с нищо. Каквото и да правим, ако няма българи, все едно нищо не правим”, каза тя.  

По-малко болни ще се лекуват от догодина - другите ще умират

„Реформата в здравеопазването се състои в това, че все още няма списъци за основен и допълнителен пакет заболяванията, които се лекуват. Днес бяха ограничени заболяванията, които ще се изпълняват. Например, болница ще лекува 10 човека, а 11-ия ще умира на входа на болницата”, обясни  Нинова и подчерта, че и в пенсионната реформа има сериозни проблеми. „Увеличен бе стажът и възрастта за пенсиониране, за да има ефект през 2016 г. – за да намалее дефицитът в НОИ, да се увеличат сегашните пенсии, а бъдещите пенсионери да взимат 1670 лв. пенсия", обясни тя. По нейните думи обаче през 2016 г. дефицитът в НОИ се увеличава спрямо 2015 г., сегашните пенсии не се увеличават, с изключение на 2 лева, а бъдещите пенсионери ще взимат 1600 лв., но не през следващата година, а едва през 2037 г. Нинова попита как при 300 лева праг на бедност и при минималната пенсия от 161 лв. ще живеят хората.

Управляващите харчат парите на хората за избори

По повод събраните повече в бюджета 2 млрд. лева, Корнелия Нинова бе категорична, че тези пари ГЕРБ ще си ги харчат, както искат. „Те залагат по-малко приходи, за да може като преизпълнят бюджета, да харчат, както си решат”, обясни тя.

По повод харченето на бюджетни средства зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обясни, че управляващите харчат парите на хората за изборни цели. „Догодина, преди президентските избори, ще бъдат изхарчат 2 млрд. лв., защото те са записани като капиталови разходи, но няма и един ред къде ще отидат тези пари. Те ще бъдат разпределени на онези кметове и фирми, на хора, за да бъде осигурено спокойствие на изборите”, обясни Нинова и поиска управляващите да кажат за какво ще харчат тези пари. „Но те мълчат. Хубаво е да си мълчиш и хората да мислят, че си глупав, отколкото да си отвориш устата и всички да се убедят в това”, заключи Корнелия Нинова.