Атанас Мерджанов: Президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев застрашава националната сигурност

Nov 19, 2015 Новини БСП в медиите 0 27126

Пълен провал на управляващите е Бюджет 2016

„Президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев се държи неадекватно и вместо да укрепва, той застрашава националната сигурност в един изключително деликатен момент за Европа и Балканите, за света като цяло.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на левицата Атанас Мерджанов в сутрешния блок на БТВ. Той припомни, че политическите сили не споделят позицията на президента и не случайно въпросната формулировка е отпаднала по време на КСНС. Мерджанов подчерта, че европейските сили вече търсят подкрепа от Русия и даде за пример Франция, също и САЩ. „Защото Русия е водеща световна сила и без нейното активно участие конфликтите с ИД няма как да бъдат решени”, обясни той.

Той продължи темата за сигурността на страната ни, като подчерта, че службите ни са хронично недофинансирани. „Парадоксалното е, че увеличение на бюджета има само на една служба – НСО”, коментира Мерджанов и бе категоричен, че ако по този начин управляващите виждат решаване на въпроса със сигурността и предодвратяване на терористични заплахи, страната ни не я чака нищо добро.

Живеем в премиерска република

"Вчера разглеждахме бюджета на НЗОК и никой от управляващите не участва в дискусията. Те я претупват, защото имат мнозинство. За съжаление ние се намираме в една премиерска република и всички хора трябва да си дават сметка за това”, категоричен бе Атанас Мерджанов. По думите му след триумфалната победа на изборите от страна на ГЕРБ, сега виждаме подмяна на обществения вот, на подкрепата, която уж са получили и как зад гърба на всички се прокарва бюджетът, който засяга хората и им орязва редица социални плащания. Според Мерджанов бюджетът, който сега ще се гласува, е пълен провал на управляващите, защото той ще актуализира миналогодишния, в който бяха предвидени и плащания за КТБ. „Това ще разберат всички българи, защото ще го усетят през джоба си - чрез липсата на достатъчно собствени средства, липсата на работни места и социална сигурност за хората”, посочи той.

Според Мерджанов, българинът вече усеща политиката на ГЕРБ дори и чрез увеличението на цената на винетките. „Наивно е обяснението за увеличаване на цената на винетките заради харчовете, направени за пътища и съответната нужда от пълнене на бюджета. Трябва да се проследи как са оползотворени средствата за строителството на пътищата, какво е качеството, кой печели обществените поръчки за тях и какъв е срокът им на годност”, подчерта той.