Нинова: Пострадалите от наводненията в Монтана имат нужда от 40 млн. лв., а във Фонд "Бедствия и аравии" са заложени само 30 млн. за цялата страна

Юли 17, 2023 МОНТАНА Новини БСП 0 653

17.07.2023 г.

"Има две Българии – едната на тройната коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС и другата на страдащите хора. Тройната коалиция се занимава само с разделяне на порции на властта и постове. В реалната България хората страдат от бедност и несправедливост.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Монтана, където се провеждат изнесени заседания на Изпълнителното бюро с ръководствата на партийните структури в Монтана, Враца и Видин. Обсъждат се актуалната политическа обстановка, местните проблеми за всяка област и подготовката за местните избори.

„Притеснени сме по два въпроса. Първият са последиците от наводненията и възстановяването на инфраструктурата и домовете на хората. Вторият е, че няма предвидени средства в бюджета за ремонт на стената на язовир "Огоста", посочи пред местни медии Нинова.

По първата тема тя изрази притеснение, че не са осигурени достатъчно средства за помощ на пострадалите от наводнения в област Монтана. "Предварителните планове за инфраструктура и за помощ за област Монтана  са около 40 милиона, а в момента в бюджета е предвидено средствата за Фонд "Бедствия и аварии" да се увеличат само с 30 милиона и то за цялата страна. Затова ние настояваме тези средства да се увеличат. Не можем да оставим така тези градове и села, които пострадаха. Невъзможно е хората да продължат да живеят по този начин", подчерта лидерът на БСП.

"Притеснява ни и това, че няма предвидени средства в бюджета за ремонт на стената на язовир "Огоста", за което ние настояваме отдавна. И по време на правителството, в което участвахме бяхме започнали целия този процес по възстановяване на язовира", каза още Корнелия Нинова.

Тя призова правителството да направи пълен преглед и ревизия на намерението на служебния министър на икономиката да изгради фотоволтаична централа в язовира. "Това е абсурдно и неприемливо. Язовирът е част от системата за национална сигурност. Вземам повод от конкретния случай за язовир "Огоста", за да поставя въпроса на национално равнище: язовирите трябва да са държавна грижа, да се стопанисват и управляват от държавата. Особено такива, които са елемент от националната сигурност. Не трябва да се допуска, особено върху "Огоста", да се правят фотоволтаици. Този проект беше насочен към частен интерес и частна печалба, ползите за областта не бяха никакви", категорична бе Нинова.

Тя пое ангажимент социалистите да търсят възможности и в бюджета, и в разговор с министър Василев, за финансиране ремонта на язовирната стена.

"Наша битка и дългосрочна политика е също Фонд "Северозапад". Ние направихме, с помощта на жителите на северозападните области, специален Закон за Северозапада, който предвиждаше целеви фонд със средства, който да се инвестира за развитието на  региона. В момента това нещо го няма - нито като политика на правителството, нито като финансиране в бюджета", обърна внимание Корнелия Нинова.