Атанас Костадинов: През последните 10г. България лъже всички, че е част от ЕС

Юни 23, 2021 МОНТАНА Новини Избори 0 806

23.06.2021г.

По време на регионална конференция на тема „Северозападен регион – проблеми и предизвикателства, проекти и решения“ водачът на листата на „БСП за България“ в 12 МИР Монтана Атанас Костадинов сподели, че България е създала едно „криво огледало“ на възможността да се ползват средства от ЕС. Костадинов очерта 4 основни грешки, които е допуснало правителството на ГЕРБ, и които са довели до това, включително и Северозапада да бъде най-бедния регион в ЕС. „Първото е, че управляващите от ГЕРБ така и не разбраха, че дефиницията за европейските средства, това, че те са подпомагащи националните усилия. Обърнатото огледало на политическия живот създаде моделът, в който големите проекти, големите пари се ползваха изключително и само за корупционни действия, шкафчетата се пълнят с европейски пари“, заяви Атанас Костадинов. И добави, че ГЕРБ никога не заложи в основата на развитието на държавата, конкурентните предимства, които България има, като нация и територия.

„Това е устойчивият модел, по който трябва да се развива всяка една държава. Въпреки възможността да бъдем адекватни при определяне на целите за развитие на държавата, предходното правителство подмени истинските приоритети на България. И четвъртото, което е сбъркано в кохезионната политика, е неправилния прочит в демографската ситуация в България“, обясни още той.

„От представено изследване на фондация „Фридрих Еберт“ става ясно, че най-високите стойности на смъртност са именно в Северозападния регион. Имаме населени места с 50% смъртност, такъв е резултата от това, че здравеопазването и грижата за хората са на дъното в дългогодишното управление на ГЕРБ. Това е белег за крайно неадекватна демографска политика. Държавата е забравила за този край. Всяка година отрицателния прираст прави така, че от България изчезва по един град с големината на Монтана“, сподели Костадинов.

„Северозападният регион е на път да се превърне в демографска пустиня и единственото решение за спирането на този основен проблем е адекватна държавна политика, чрез целенасочена помощ. Северозападът трябва да се превърне в приоритет на държавата и от гледна точка на това, че е най-евтината и удобна връзка с Централна Европа“, категоричен е Костадинов.

В рамките на регионалната конференция участва и председателят на БСП Корнелия Нинова. Това е първото по рода си подобно събитие от такъв мащаб, в което участват граждани, браншови и граждански организации, водачите на листи и кандидатите за народни представители от „БСП за България“ от Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана.

По време на двата панела бяха очертани основните проблеми на региона, както и предложения за решения. Всеки един от водачите на листи представи в кратко резюме различните секторни политики: Румен Гечев - Икономически и финансови аспекти, Филип Попов - Правосъдие, ред и сигурност, Ирена Анастасова - Образователни и социални аспекти, Александър Симов – Културни и граждански аспекти, Атанас Костадинов – Демография, кохезия и екология.

Във втория панел бяха представени проекти за северозапада. Румен Марков (Large Infrastructure Projects) представи стратегически Трансгранични проекти за Северозапада, Камелия Трифонова (председател на ОблС на БСП-Монтана, председател на Гражданската инициатива за Фонд Северозапад) сподели структурна и институционална рамка на Инвестиционния фонд за развитие на Северозапада, Пламен Павлов от Българска Газова Асоциация изнесе презентация на тема „Газификация на отдалечени от преносната мрежа територии и ускорена газификация на Северозапада“, в рамките на събитието беше представен проект „Социална мрежа „Вярвам в теб“, който е пилотен проект за Северозападен регион, презентацията изнесоха Невена Петрова, кандидат за НП 12 МИР и Любомира Бамбова – консултант управление инвестиционни проекти.

От трибуната в Монтана, Корнелия Нинова зададе въпрос към служебния кабинет: „Колко пари има в сребърния фонд?“ Според Нинова именно там трябва да е ресурсът, върху който ще се опре увеличението и преизчисляването на пенсиите. Лидерът на социалистите не пропусна да зададе въпрос и на останалите политически лидери дали и откъде виждат източници за финансиране за преизчисляване на пенсиите.

„Сега е време за решения и действия“, заяви Нинова и добави, че БСП ще започне политика на доходите на пенсионерите и младите, още от първия ден на управление на държавата.