4 бели гълъба полетяха от „Лодката на Свободата“ в Лом

Мар 27, 2021 МОНТАНА Новини Избори 0 1519

27.03.2021

„Ще продължим и на изток, и на запад, и на север, и на юг с визията, която имаме и със здравата ръка, която имаме с грижа към хората“, отбеляза Атанас Костадинов – водач на листата на „БСП за България“ в Монтанска област, поемайки кормилото на „Лодката на Свободата“ на пристанището в Лом. Капитанският рул му бе предаден от водача на листата във Видин Филип Попов, откъдето тази сутрин тръгна 4-дневният водопреход на „БСП за България“ по река Дунав от най-западната до най-източната точка на северната ни речна граница на борда на лодката. Целта на инициативата на шестимата водачи на листи от Северна България е да фокусират вниманието на нацията върху многобройните дадености на Дунавското поречие и възможностите пред тях за развитие. Да разкрият недъзите и неглижирането на политиките спрямо този безценен ресурс и да покажат красотата на Долното поречие на Дунав.

Попов предаде символичните капитански реквизити на колегата си-социалист – капитанска фуражка и бинокъл на Костадинов на пристана в Лом: „Мое задължение и отговорност е да предам символите на капитана – бинокъла – с визия напред на България и капитанската шапка, с която по един достоен начин България трябва да се управлява. Твое задължение е да ги предадеш на следващия водач на листа, защото ние го заслужаваме цялото поречие на Дунав – от Видин през Свищов до Силистра. Беден регион, а покрай нас не тече река, тече злато. Магистрала без дупки, магистрала, която минава през целия този регион. В Западна Европа хората благоденстват, а както е във Видин, така е и в Лом, в Свищов – срутището ГЕРБ ни доведе до тук. Трябва да го сменим да вървим напред с тази визия, с внимание към детайлите за развитието на нашите региони. Успех и победа на 4.04. И с грижа за хората“.

От своя страна Атанас Костадинов посочи: „Близо 120 млн. човека е населението, живеещо по поречието на река Дунав. Това е близо ¼ от населението на Европа. За съжаление от източника на реката колкото по-надолу се слиза, толкова по-трудно се живее. За съжаление не можем да се похвалим, че сме членове на ЕС заради модела на управление на ГЕРБ, който този воден поход, този лъч, тази червена линия по Дунав посвещаваме на промяната на модела, да дадем развитие, да дадем сигурност, да дадем предвидимост, устойчиво  развитие и на река Дунав, и на всички българи“.

Костадинов пое вахтата на „Лодката на Свободата“ и ще я управлява по Дунав до Козлодуй, където ще го посрещне и ще поеме руля Анастас Попдимитров – водач на листата в област Враца.

Преди отпътуването от Лом водачът на Монтанската червена листа сподели: „През 2014 г. бях президент на Международната комисия за защита на река Дунав – структура на ООН и трябва да кажа, че усилията, които се полагат от всички европейски държави в България удрят на камък. Това богатство, тази възможност за финансиране, за проекти, за опазване на природата, за нови енергийни източници, за икономическо и културно развитие България не е използвала поради една причина – 10-годишният модел на управление на ГЕРБ отказва да работи за това развитие, защото в Дунавската стратегия и по линия на Международната комисия за защита на река Дунав няма целево финансиране. Те се занимават само с това, което може да има определен ресурс. И затова е много голямо предизвикателството да издигнем на ново равнище – върви такъв много голям дебат в Европа – как ще продължи Дунавската стратегия, която е от 2010 г., но е водеща в Европа и нормална за нормалните държави. Така трябва да променим България, за да се възползваме от Стратегията“.

От борда на „Лодката на Свободата“ отлетяха 4 бели гълъба, освободени от водача и съпартийците му от листата. Четирите гълъба като символ на четирите посоки на света, номерът на „БСП за България“ в интегралната бюлетина и денят и месеца на наближаващите парламентарни избори.

По стара плавателна традиция Филип Попов пожела на Атанас Костадинов попътен вятър и много вода под кила по време на водопрехода със слоган „Дунав. Една река – обща съдба“.

В следващите 4 дни последователно на капитанския рул на „Лодката на Свободата“ ще застават шестимата водачи на листи от „БСП за България“ в Северна България, като всеки от тях ще предава вахтата на следващия в съответния регион.  

Следете „Лодката на Свободата“ в следващите 4 дни!