Eлена Йончева: Да върнем младите в България с номер 18, на 26-ти май

Май 15, 2019 МОНТАНА Новини Избори 0 676

Няма да позволим България да се превърне в демографска пустиня

„Да върнем младите в България с номер 18, на 26-ти май”. Това призова  водачът на листата на "БСП за България" за предстоящите евроизбори Елена Йончева на среща с граждани в Монтана. Тя обясни, че България се срива демографски, всяко 10-те село у нас изчезва. Йончева допълни, че  има данни, че скоро ще се превърнем в демографска пустиня – 60% от територията на страната ни да бъде населена от по- малко от 10 души  на квадратен километър. „Какво може да се направи срещу това? Трябва да има работеща икономика. Трябва да има политика към младите семейства и ние можем да го постигнем”, категорична бе водачът на листата на левицата. Като мерки, заложени от БСП, тя посочи семейното подоходно облагане; да бъдат намалени данъците за работещи семейства с деца с по 50 лв. на дете; за всяко второ и трето дете да бъдат давани по 6400 лв.; безплатни детски градини, да се оказва помощ при покупка на първо жилище. „Трябва са има и стимули за малкия и средния бизнес – да се oлекоти тежкият разрешителен режим за започване на бизнес”, обясни тя. По думите й заплатите у нас трябва да са съпоставими с европейските спрямо местния стандарт и местната покупателна способност- левицата ще се бори за общ стандарт за минимална европейска заплата и пенсия. Не на последно място тя подчерта, че за да останат младите у нас, трябва да има качествено здравеопазване и образование. „60% от българите, които днес завършват средно образование, са функционално неграмотни. За да се справим с това, предлагаме на първо място парите да не следват ученика и да има един учебник по един предмет”, коментира Йончева. В сферата на здравеопазването тя подчерта,че основното е здравеопазването да не е бизнес, болниците да не са търговски дружества, да се намали ДДС за лекарствата. „Искаме да останем тук и да живеем и да се трудим в България. Искаме нашите роднини да се върнат от чужбина. Те обаче няма да се върнат, докато нямат възможност да се реализират тук и да живеят нормален живот. Трябва да сложим край на тази криминалната диктатура на ГЕРБ- като излезем на 26-ти май и гласуваме с номер 18. Така ще започне възстановяването на България”, заяви Елена Йончева.

Проф. Мариела Модева: Силата да постигнем промяна е във всички нас

 „Силата да постигнем промяна е във всички нас”, заяви проф. Мариела Модева. Тя подчерта, че българският народ се надига и иска да вземе съдбата си в свои ръце,  за да има своя глас в Европа. „Не е нормално градовете, като Лом, да са в нищета, да има безработица и да се обезлюдяват, при условие, че ЕС прие Дунавската стратегия, че имаме програми за трансгранично сътрудничество. Не е нормално Северозападна България да е най-бедният регион в Европа, при условие, че има стратегия за регионите на ЕС за изравняване на стандарта на живот”, категорична бе проф.  Модева. Тя подчерта, че левицата залага на грижа за всички поколения в България, равнопоставеност с другите европейски народи, младежка гаранция, която да е 5 млрд. евро и възрастта да се покачи до 30 години, детска гаранция, за да има защита за всяко дете, право на образование и нормално равнище на живот, да няма социално изключване.

По- рано през деня Елена Йончева и проф. Мариела Модева посетиха гр. Лом и се срещнаха с граждани. Там те посетиха  едно от първите читалища в България  „Постоянство 1856”. На срещите присъстваха областният председател на БСП-Враца Ивайло Лилов, областният председател на БСП-Монтана Пламен Младенов, както и народните представители от региона Атанас Костадинов и Илиян Тимчев.