Жители на Криводол, Козлодуй, Хайредин и Оряхово подкрепиха „Визия за България“ и поискаха Визия за Северозападния регион

Nov 15, 2018 Новини Избори 0 2607

15.11.2018 г.

На среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Филип Попов и Манол Генов, жителите на Криводол поискаха да бъде разработена специална Визия за Северозападния регион. Те заявиха, че искат достоен живот, работа и нормални доходи, с които не просто да съществуват, а да живеят. „Омръзна ни всеки месец да броим стотинките до пенсия и да се чудим- как да купим лекарствата си“, казаха пенсионери, присъстващи на срещата. Жителите на общината обясниха, че заради липсата на работни места са принудени всеки ден да пътуват десетки километри, за да могат да работят. Те добавиха, че искат държавата да влезе в икономиката, за да може да регулира създаването на работни места.

 „Визия за България“ е смел опит да се погледне в близките 10-15 години напред. Документът предлага да има повече държавност във всеки един сектор, особено в сферата на икономиката, привличането на инвестиции, създаване на работа за младите хора с достойно заплащане, за да останат те в България“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов. „Целта на Визията е да покажем по какъв път ще поемем след тези 10 години на грабителство на България и цинизъм, добил нови висоти, които новата ни история не познава“, заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Той коментира, че  идеята на проекта е да събере цялото гражданско общество, за начертаването на един дългосрочен път за развитие на България, който да следват всички, а не да се  търсят единствено разделителните линии. „Северозападна България е поставена в парадокс  – няма инвестиции, защото няма кадри, а няма кадри, защото липсват инвестиции. Това трябва да се промени, а ние предлагаме тази промяна“, добави Филип Попов. По- рано през деня депутатите се срещнаха и с жители на с. Лехчево общ. Бойчиновци.

В Козлодуй народните представители Веска Ненчева, Йордан Младенов и Иван Генов представиха Визията пред жители на общината, които дадоха своята подкрепа за предложенията на левицата. Жителите на Козлодуй, заявиха, че искат качествено и достъпно здравеопазване, което липсва в общината. „Не искаме клинични пътеки, а „клинични магистрали“, които да гарантират, че ще бъдем излекувани, когато влезем в болница, а не да ни държат три или пет дни заради пътеката“, заявиха те. Хората  добавиха, че подкрепят предложението всяко училище да бъде еднакво материално обезпечено, за да бъде и качеството еднакво. „В момента сме на едно от последните места в Европа по образовани ученици, затова качественото, достъпно и модерно образование е нужно на страната ни“, заяви народният пресдставител Веска Ненчева. Тя добави, че на страна ни са нужни образовани, знаещи и можещи български граждани, обичащи родината, готови за ефективно участие на пазара на труда и в обществения живот. Народният представител Йордан Младенов обясни, че „Визия за България“ предлага алтернатива на социалните неравенства и повишаване на доходите и стандарта на живот на хората. „Наричат държавата ни демографска пустиня, защото все по-малко деца се раждат, младите хора заминават в чужбина, цели села се обезлюдяват. Всяко едно населено място, дори и най-малките, трябва да усещат грижата от държавата. Управляващите не могат да дадат решения на проблемите на хората, а целта на Визията е да даде отговор на очакванията на хората“, коментира той. Пред жителите на общината народният представител Иван Генов представи приоритетите на Визията в областта на енергетиката.

Липсата на качествено образование и многото неграмотни деца, излизащи от системата, недостъпното здравеопазване, ниските доходи и проблемите в Закона за арендите бяха сред основните теми на срещата на народните представители проф. Светла Бъчварова и Славчо Велков с жителите на Хайредин. Те обясниха, че имат и проблем с големите арендатори, които са завзели всичката обработваема земя и получават всички субсидии. „Земеделието в България изпитва сериозни трудности, свързани с това, че в ЕС получаването на средства е с много условности, но и заради политиката на управляващите в сектора", обясни проф. Бъчварова. Тя добави, че един от акцентите във "Визия за България" е повече държава в контрола на сектора, както и в подпомагането на родното производство. По думите й в момента има двоен стандарт за българските хранителни продукти спрямо продуктите от Западна Европа. „Когато сме изместени от пазарите от големите земеделски производители, това води до тежки проблеми. Ако държавата не се намеси, ще се стига до фалити. Затова приоритет на държавата е, освен подпомагането, да се оказва подкрепа и достъп до пазарите“, добави проф. Бъчварова. Тя бе категорична, че подкрепата от държавата трябва да бъде целенасочена и в сектори, които са традиционни за страната ни и за определените региони.  

„Сигурността е политика на защита на  гражданите и гаранция за защита на интересите им. Освен борбата с престъпността, има социална и здравна сигурност. Болна нация не може да преодолява предизвикателства“, каза Славчо Велков. Той коментира, че в страната ни има много добри лекари, но системата на здравеопазването е в колапс.

Като основен проблем в Оряхово присъстващите поставиха въпроса за демографската катастрофа пред народните представители Таско Ерменков и Тодор Байчев. „Трябва да се преодолее демографската катастрофа. Но този проблем не се решава само с раждаемост, а с работни места и добри условия за живот“, категорични са хората. Те са напълно съгласни, че трябва да се инвестира в селско стопанство, за да се развива държавата. Като основен проблем местните поставиха разрухата на икономиката и ниобходимостта да се обърне внимание на икономическите дадености. „Надяваме се с помощта на всички присъстващи да разработим Визия за развитието на Оряхово и региона“, коментира Ерменков. Той подчерта, че „Визия за България“ е надпартиен документ, който трябва да обедини усилията на хората за постигане една държава, която бихме желали да имаме – социална, справедлива, икономически добре осигурена.

Народният представител Тодор Байчев  призова хората да повярват в БСП и „Визия за България“. „Обръщам се с молба към вас - спрете да ни обвинявате и да ни карате да плащаме данък за грешките на предишните правителства и сегашните управляващите. Искаме промяна и работим за нея“, категоричен е Байчев